Znáte umami? Objevte chuť, o které všichni mluví
Seznam potravin, které obsahují umami vás zaručeně překvapí.
Umami? Ano, čtete správně. Pro mnohé je však tato pátá chuť stále neznámá. Umy je japonské slovo, které znamená „esence lahodnosti“. Rozebereme-li tuto chuť z vědeckého pohledu, je to chuť glutamátu, aminokyseliny, která je základní složkou bílkovin. Nejzajímavější je ovšem to, jak byla tato chuť objevena. Chuť umami byla poprvé objevena japonským vědcem Dr. Kikunae Ikeda-om, během toho, když si vychutnával misku vývaru s mořskými řasami. Všiml si, že tato slaná chuť byla jiná než 4 základní chutě a rozhodl se, že ji pojmenuje.
Proč je umami tak chutné?
Glutamát funguje jako posilovač chuti jiných ingrediencí. Pokud byste smíchali glutamát s vodou, nebude mít žádnou chuť.
Které potraviny ji mají?
Budete překvapeni, kolik jídel, které jíte na denní bázi, obsahuje umami.
1. Kuře: Kuřecí kosti mají největší koncentraci glutamátu. Už víte, proč je kuřecí vývar tak oblíbený?
2. Hřiby: Umy chuť a jejich zajímavá textura je činí oblíbenou ingrediencí do omáček a polévek.
3. Sója: Kapku omáčky sem, kapku omáčky tam a jídlo dostane ten správný nádech
4. Brambory: Brambory jsou základem naší domácí kuchyně.
5. Tuňák: Těstoviny s tuňákem, tuňákový salát – spousta našich oblíbených receptů s tuňákem, právě díky umami chuti.
6. Mořské plody: Tradiční španělské jídlo, paella, se připravuje s mořskými plody. Tak teď už to dává smysl.
Teď už víte, které ingredience obsahují umami, vyzkoušejte je ve vašich oblíbených receptech a dodejte jim jiný nádech.