Znáte quinou?
Quinoa je plodina původem z And, kterou začali kultivovat Inkové před více než 3 000 lety. Jde o velmi zajímavou potravinu, která je prospěšná pro zdraví. Jde o kompletní protein, který je navíc dobrým zdrojem manganu, kyseliny listové, hořčíku a železa.
Existuje více než sto odrůd quinoy (Chenopodium quinoa Willd), od červené, hnědé, fialové až po bílou, která je nejznámější pocházející z Peru. Všechny poskytují kompletní bílkoviny. Červená quinoa však vyniká antioxidačními vlastnostmi díky červenému pigmentu a černá quinoa vyniká vysokým obsahem vlákniny.
Přestože je quinoa semeno, Valné shromáždění OSN ji prohlásilo za obilovinu v roce 2013 pro její důležitou roli při odstraňování hladu, podvýživy a chudoby.
Výživové vlastnosti
Jednou z nejcennějších vlastností quinoy je, že obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin, které tvoří důležitý zdroj kompletních proteinů. Je bohatá na železo, kyselinu listovou a hořčík, jakož i na vitaminy B, vitamin E a minerály jako zinek (který posiluje imunitní systém), vápník, fosfor a draslík. Obsahuje velmi zdravé polynenasycené tuky (omega 3 a omega 6 mastné kyseliny), které jsou podstatné pro zdravou činnost srdce.
Quinoa je dobrou volbou i pro celiatiky, protože neobsahuje lepek. Je lehce stravitelná a doporučuje se v boji proti zácpě a pro vysoký obsah vlákniny je velmi vhodná i pro diabetiky.
Quinoa je lehká a chutná plodina s jemnou ořechovou příchutí. Její struktura z ní činí velmi univerzální potravinu, kterou lze použít pro přípravu mnoha receptů. Je jednotka v gurmánské kuchyni.
Jak připravit quinou
- Před vařením je důležité zrna quinoy důkladně propláchnout ve studené vodě, aby se odstranila hořká chuť.
- Quinou stačí vařit ve vodě (na jednu odměrku quinoy použijte dvě odměrky vody nebo vývaru) 15 minut na mírném ohni, dokud nebudou zrna měkká, zdvojnásobí velikost a uvolní bílé klíčky.
- Vařenou quinou můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 5 dní nebo v mrazáku až 2 měsíce.
- Pro vyšší příjem vitaminů B můžete nechat quinou naklíčit.
- Quinou můžete konzumovat kdykoli během dne: na snídani ve formě kaše (uvařte na mírném ohni s kokosovým nebo mandlovým mlékem, medem a bobulemi). Na večeři ji můžete přidat do salátů, zeleninových polévek nebo do hamburgerů spolu s kořením (koriandr, petržel a kmín) a do dalších jídel. Může sloužit jako příloha místo rýže a těstovin nebo ji můžete použít v moučné formě na přípravu zákusků.
Výrobky s touto plodinou se již nacházejí i na našem trhu – Calvo salát s bio quinoou a tuňákem v bio extra panenském olivovém oleji. Potraviny s vysokou nutriční hodnotou se důrazně doporučují na udržení vyvážené a pestré stravy.