Nahoru

Vyvrátili jsme 7 mýtů o potravinách

Vyvrátili jsme 7 mýtů o potravinách

Existuje mnoho mýtů o zázračných potravinách, pomocí kterých bez problémů zhubnete nebo o detoxikačních dietách či zažitých tvrzeních o stravování. Představíme vám 7 mýtů, které byly vědecky vyvráceny.

Mýtus 1: Všechny rostlinné oleje zvyšují hladinu špatného cholesterolu

Všechny ne. Sójové nebo slunečnicová oleje jsou zdravé, protože obsahují nenasycené mastné tuky.

Je však důležité kontrolovat množství, které konzumujeme, neboť:

  • I navzdory všemu jsou to tuky.
  • Mají určitý obsah kalorií.
  • Konzumace většího množství se může odrazit na zvýšení hmotnosti.

Mýtus 2: Ořechy nejsou zdravé, protože obsahují tuk

Ačkoli jsou ořechy ve velké míře složené právě z tuku, podstatné je, o jaký druh tuku jde. Ořechy poskytují tuk, který je prospěšný pro zdraví. Jde o mono-nenasycené mastné tuky: omega 3 a 6 mastné kyseliny. Takový druh tuku pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu LDL.

Podle studie španělské organizace PREDIMED konzumace hrsti ořechů snižuje o 30% riziko výskytu srdečních chorob.

Lískové ořechy a mandle pro obsah nenasycených mastných tuků, minerálů a živin chrání zdraví srdce a cév. Doporučujeme však nekonzumovat více než hrst denně.

Mýtus 3: Detoxikační diety pročišťují organismus a pomáhají zhubnout

Tento mýtus je další lež. Tělo nepotřebuje takovýto druh detoxikačních diet, neboť tělo přirozeně prostřednictvím jater a ledvin pročišťuje tělo.

Účinky detoxikačních diet stále nebyly vědecky dokázáno. Ačkoliv se zdají být neškodné, nadměrná konzumace přírodních potravin (ovoce a zeleniny) může mít i škodlivé účinky pro zdraví.

Mýtus 4: Vejce nejsou dobré na cholesterol

Nedávný výzkum potvrdil nepravdivost tohoto tvrzení. Naopak potvrdil, že konzumace vajec působí dobře na srdce. Můžete zapomenout na staré známé doporučení, že nesmíte konzumovat více než 3 vejce týdně, pokud máte zvýšenou hladinu LDL cholesterolu.

Navíc dodávají tělu vysoce kvalitní bílkoviny s vyváženým poměrem základních aminokyselin, dále antioxidanty, vitaminy A, D a B, fosfor, jód, železo a zinek. Jednoduše potřebná potravina!

Mýtus 5: Pomerančová šťáva chrání před nachlazením

Pomeranče jsou bohaté na vitamin C a dobré pro organismus, protože pomáhají posílit imunitní systém. Nejnovější vědecké výzkumy však vyvrátili mýtus, že pomerančová šťáva pomáhá předcházet a léčit nachlazení. Je však pravda, že pomáhá zkrátit délku nachlazení. Je zdravější sníst čerstvý pomeranč než vypít pomerančovou šťávu.

Mýtus 6: Potraviny s nízkým obsahem tuku nemají kalorie

Není to úplná pravda. Je pravděpodobné, že zpracované potraviny se sníženým obsahem tuku mají méně kalorií než ostatní potraviny. Mohou však obsahovat stejně mnoho nebo ještě více kalorií ve formě cukrů, škrobu nebo mouky jako celkový výrobek. Je velmi důležité, naučit se číst výživové hodnoty na etiketách potravin, abyste uměli pokaždé dobře rozhodnout.

Mýtus 7: Vynechávání jídla pomáhá hubnutí

Opak je pravdou. Pokud vynecháte jídlo během dne, o to hladovější budete při tom následujícím. To znamená, že budete chtít jíst více než obvykle. Studie ANIBES vedená španělskou organizací dokázala, že vynechání snídaně nebo svačiny může vést i ke zvýšení rizika výskytu obezity.

Zkuste se poradit s odborníkem, který vám pomůže navrhnout jídelníček se zdravou a vyváženou stravou.