Nahoru

Špalda: vlastnosti a benefity

Špalda: vlastnosti a benefity

Špalda nebo špaldová pšenice se považuje za nejstarší obilovinu. Pěstovala se před více než 7 000 lety v dnešním Íránu a rozšířila se do Číny. Byla na pokraji zániku pro nedostatek poptávky, ale díky své nutriční a gastronomické kvalitě je dnes velmi oblíbená.

Sacharidy

Pleva se ze špaldy odstraňuje hůře než z pšenice. Na rozdíl od pšenice a jiných obilnin obsahuje vyšší podíl bílkovin, vitamínů a stopových prvků. Špalda vyniká svým nutričním složením:

  • Poskytuje 8 esenciálních aminokyselin.
  • Má vysoký obsah hořčíku, železa a fosforu, vitamínu E, vitamínu B a beta karotenu.

Pro vysoký obsah lepku je velmi vhodnou obilninou na výrobu těstovin. Těstoviny vyrobené ze špaldové mouky jsou mnohem výživnější (obsahují vyšší podíl sacharidů, vlákniny, bílkovin, vitamínů B1 a B2 a některých minerálů) než těstoviny z běžné pšeničné mouky.

Přestože je špalda obilovina, která obsahuje méně lepku v porovnání s klasickou pšenicí, není vhodná pro celiaky.

Benefity špaldy

Několik vědeckých studií ukázalo, že:

  • Špalda má vyšší obsah bílkovin než klasická pšenice.
  • Oproti pšenici je špalda bohatší na tuky a má méně celkového obsahu vlákniny, zejména nerozpustné vlákniny.
  • V obsahu škrobu, cukru a rozpustné vlákniny mezi nimi není významný rozdíl.

V porovnání s jinými druhy potravin je však špalda jako obilnina velmi bohatá na vlákninu, a proto je ideální potravinou pro správné fungování střev a velmi vhodná pro předcházení zácpy.

Výživová studie, kterou provedlo Zemědělsko-potravinářské technologické centrum CTIC-CITA ukázala, že špalda vyniká bohatým obsahem esenciální aminokyseliny tryptofanu. Tato látka se v těle používá k produkci niacinu a serotoninu, které přispívají ke zdravému spánku a stabilní náladě. Studie také ukázala, že špalda je bohatá na kyselinu olejovou a linolovou, které jsou důležité pro dobrou mozkovou a kardiovaskulární funkci.

K posouzení přínosu špaldy, které dosud nebyly vědecky prokázány, je nezbytný další biochemický, nutriční a klinický výzkum.

Výrobky s touto obilovinou se nacházejí už i na našem trhu, například Calvo salát s bio špaldou a tuňákem v bio extra panenském olivovém oleji. Potraviny s vysokou nutriční hodnotou se důrazně doporučují na udržení vyvážené a pestré stravy.