Nahoru

Nejlepší potraviny pro udržení si mladé pleti

Podle odborníků je vyvážená strava nejlepší způsob, jak udržet pokožku v dobrém stavu.
Nejlepší potraviny pro udržení si mladé pleti

Potraviny jsou jedním z faktorů, které působí na pleť a které můžeme zlepšit. Objevte nejlepší potraviny pro mladou pleť!

Během stárnutí prochází pokožka různými změnami. Přestože se množství vrstev buněk nemění, časem se vnější vrstva (epidermis) ztenčuje a způsobuje ztrátu pružnosti a pevnosti.

Proč však vznikají vrásky? Jsou způsobeny ztrátou pružnosti povrchových vrstev a nedostatečnou hydratací hlubších vrstev pokožky. Proto je velmi důležité se správně stravovat.

Jak chránit pleť?

I když je proces stárnutí nevyhnutelný, základním pravidlem pro zachování zdravé pleti je nebýt příliš dlouho na slunci. Doporučujeme se vždy natírat krémem s ochranným faktorem během celého roku (i v zimě). V létě sáhněte po ochranném oděvu jako je například klobouk, aby vás ochránil před slunečním zářením.

Podle odborníků je vyvážená strava nejlepší způsob, jak udržet pokožku v dobrém stavu. Základem je jíst dostatek ovoce a zeleniny kvůli vysokému obsahu vitamínů a minerálů, obiloviny a luštěniny pro jejich obsah sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Zvýšený cukr v krevním oběhu může vést ke glykaci, která má škodlivý účinek na kolagen zabezpečující zdravou pokožku.

Potraviny, které vám pomohou udržet zdravou pokožku:

  • Voda: je elementární pro hydrataci pokožky. Dehydrovaná pokožka působí bledě a vysušeně.
  • Ovoce a zelenina: především s obsahem vitamínu C (jahody, kiwi, citrusy, papája, papriky), zejména pro svou schopnost syntetizovat kolagen. Měli byste konzumovat i dostatek ovoce a zeleniny s obsahem vitamínu E (ořechy, brokolice, špenát, slunečnicová semínka), které umí bojovat proti volným radikálům.
  • Tučné ryby: mají zvýšený obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro udržení celistvosti pokožky a obohacují ji o vitamíny A, B a D.
  • Potraviny bohaté na železo a zinek: nedostatek železa se může projevit popraskanými rty. Potraviny bohaté na železo a zinek jsou měkkýši (mušle, srdcovky, slávky v marinádě, ústřice), konzervované sardinky, listová zelenina (špenát a listy vodnice), čočka nebo libové hovězí maso.