fbpx
Nahoru

Které potraviny jsou vhodné k boji proti refluxu?

Které potraviny jsou vhodné k boji proti refluxu?

Které potraviny jsou vhodné k boji proti refluxu?

Při konzumaci se potraviny dostávají do žaludku přes ústa a následně jícen. Avšak u lidí trpících gastroezofágovo refluxní chorobou (GERD) se sval na konci jícnu nezavírá správně. Proto se celý obsah žaludku vyvrátí zpět přes polykací trubici. Toto poškození může podráždit jícen a způsobit pálení žáhy a vyvolat jiné symptomy.

Základním příznakem pálení žáhy je pocit štípání či pálení žaludku. Těmto obtížím předejdete, pokud si budete dávat pozor na to, co jíte a pokud se budete vyhýbat faktorům, které způsobují pálení žáhy.

Které potraviny dokáží pomoci potlačit příznaky refluxu?

Níže nabízíme seznam některých potravin, které vám pomohou potlačit příznaky refluxu:

  1. Brambory

Mohou být vařené, pečené nebo dušené. Mají ochranný účinek, protože vytvářejí neutralizující vrstvu v žaludeční sliznici. Brambory doporučujeme především lidem trpících chorobou GERD.

  1. Oves

Pokud trpíte GERD, tato obilnina je vynikající surovinou ke konzumaci na snídani. Má uvolňující vlastnosti, je vhodná na snížení cholesterolu v krvi a navíc je ideální při trávicích obtížích. Ovesné vločky obsahují klih, což je rozpustná vláknina, která má zjemňující vlastnosti a chrání žaludeční sliznici. Absorbuje nejen žaludeční kyseliny, ale také potlačuje příznaky refluxu.

  1. Mrkev

Tato zelenina neutralizuje kyselost, protože obsahuje přírodní alkalické složky. Doporučujeme konzumaci ve vařené nebo pečené formě.

  1. Jablko

Pro vysoký obsah vlákniny, vody, vitamínů a minerálů je nejvhodnější pro lidi se žaludečními problémy. Pomáhá při trávení a upravuje střevní tranzit při zácpě (pro své projímavé účinky) a průjmu (pro svůj adstringentní účinek). Konzumujte oloupané a nakrájené, obdržíte tak všechny taniny (antioxidační složky, které pomáhají při střevním zánětu).

  1. Mandle

Ačkoli ořechy pro vysoký obsah tuku většinou způsobují kyselost v žaludku, mandle jsou alkalické a proto jsou jedinou výjimkou. Pomáhají při trávení a bojují i ​​proti kyselosti.

  1. Sladké brambory

Jde o hlízu bohatou na vitamíny A, C, kyselinu listovou, draslík, železo a vlákninu. Tělo je tráví pomalu, což pomáhá zmírnit účinky kyselosti způsobené žaludečními šťávami.

  1. Banány

Jsou ovocem  s vysokým obsahem alkalických sloučenin. Mají vysokou hodnotu pH, ideální na boj proti pálení žáhy. Navíc jsou zdrojem draslíku a jiných minerálů a vitamínů. Obsahují i ​​složky, které stimulují tvorbu ochranné vrstvy, čímž se z nich stává přírodní žaludeční ochránce.

  1. Potraviny s nízkým obsahem tuku

Do této skupiny řadíme bílé ryby a libové maso (kuře a krůta). Připravujte je jednoduše, bez použití velkého množství oleje (v troubě, dušené nebo na grilu).

 

Co můžete udělat, abyste snížili příznaky refluxu?

Nabízíme i jiná opatření, které můžete podniknout, abyste snížili příznaky refluxu:

  1. Jezte menší porce častěji (nejlépe 5krát denně).
  2. Omezte jídlo před spaním.
  3. Vyhýbejte se alkoholickým a syceným nápojům.
  4. Omezte konzumaci dráždivých potravin jako rajčata, cibule, citrusy, káva, máta a čokoláda.
  5. Obezita podporuje reflux, proto je nejvhodnější udržovat váhu v rovnováze.

Pamatujte, že můžete zajít pro odbornou radu k nutričnímu poradci, který vám může pomoci snížit a kontrolovat příznaky.