Které potraviny jsou vhodné k boji proti refluxu?
Které potraviny jsou vhodné k boji proti refluxu?
Při konzumaci se potraviny dostávají do žaludku přes ústa a následně jícen. Avšak u lidí trpících gastroezofágovo refluxní chorobou (GERD) se sval na konci jícnu nezavírá správně. Proto se celý obsah žaludku vyvrátí zpět přes polykací trubici. Toto poškození může podráždit jícen a způsobit pálení žáhy a vyvolat jiné symptomy.
Základním příznakem pálení žáhy je pocit štípání či pálení žaludku. Těmto obtížím předejdete, pokud si budete dávat pozor na to, co jíte a pokud se budete vyhýbat faktorům, které způsobují pálení žáhy.
Které potraviny dokáží pomoci potlačit příznaky refluxu?
Níže nabízíme seznam některých potravin, které vám pomohou potlačit příznaky refluxu:
- Brambory
Mohou být vařené, pečené nebo dušené. Mají ochranný účinek, protože vytvářejí neutralizující vrstvu v žaludeční sliznici. Brambory doporučujeme především lidem trpících chorobou GERD.
- Oves
Pokud trpíte GERD, tato obilnina je vynikající surovinou ke konzumaci na snídani. Má uvolňující vlastnosti, je vhodná na snížení cholesterolu v krvi a navíc je ideální při trávicích obtížích. Ovesné vločky obsahují klih, což je rozpustná vláknina, která má zjemňující vlastnosti a chrání žaludeční sliznici. Absorbuje nejen žaludeční kyseliny, ale také potlačuje příznaky refluxu.
- Mrkev
Tato zelenina neutralizuje kyselost, protože obsahuje přírodní alkalické složky. Doporučujeme konzumaci ve vařené nebo pečené formě.
- Jablko
Pro vysoký obsah vlákniny, vody, vitamínů a minerálů je nejvhodnější pro lidi se žaludečními problémy. Pomáhá při trávení a upravuje střevní tranzit při zácpě (pro své projímavé účinky) a průjmu (pro svůj adstringentní účinek). Konzumujte oloupané a nakrájené, obdržíte tak všechny taniny (antioxidační složky, které pomáhají při střevním zánětu).
- Mandle
Ačkoli ořechy pro vysoký obsah tuku většinou způsobují kyselost v žaludku, mandle jsou alkalické a proto jsou jedinou výjimkou. Pomáhají při trávení a bojují i proti kyselosti.
- Sladké brambory
Jde o hlízu bohatou na vitamíny A, C, kyselinu listovou, draslík, železo a vlákninu. Tělo je tráví pomalu, což pomáhá zmírnit účinky kyselosti způsobené žaludečními šťávami.
- Banány
Jsou ovocem s vysokým obsahem alkalických sloučenin. Mají vysokou hodnotu pH, ideální na boj proti pálení žáhy. Navíc jsou zdrojem draslíku a jiných minerálů a vitamínů. Obsahují i složky, které stimulují tvorbu ochranné vrstvy, čímž se z nich stává přírodní žaludeční ochránce.
- Potraviny s nízkým obsahem tuku
Do této skupiny řadíme bílé ryby a libové maso (kuře a krůta). Připravujte je jednoduše, bez použití velkého množství oleje (v troubě, dušené nebo na grilu).
Co můžete udělat, abyste snížili příznaky refluxu?
Nabízíme i jiná opatření, které můžete podniknout, abyste snížili příznaky refluxu:
- Jezte menší porce častěji (nejlépe 5krát denně).
- Omezte jídlo před spaním.
- Vyhýbejte se alkoholickým a syceným nápojům.
- Omezte konzumaci dráždivých potravin jako rajčata, cibule, citrusy, káva, máta a čokoláda.
- Obezita podporuje reflux, proto je nejvhodnější udržovat váhu v rovnováze.
Pamatujte, že můžete zajít pro odbornou radu k nutričnímu poradci, který vám může pomoci snížit a kontrolovat příznaky.