8 tipů na zdravou večeři
Po celém dni v práci přijdeme domů unavení a vůbec se nám nechce myslet na to, co připravit k večeři. Proto někdy večeříme cokoliv, případně se vůbec nenajíme. Obě možnosti jsou však nezdravé.
Nabízíme vám pár tipů jak správně večeřet:
- Udělejte si saláty
Saláty jsou velmi rychlé a jednoduché na přípravu, jsou ideální na večeři. Musí však obsahovat všechny základní živiny, čili sacharidy (brambory, rýži nebo těstoviny), živočišné bílkoviny (ryby, maso, vejce nebo mořské plody) a samozřejmě i zeleninu.
- Vypněte televizor a počítač
Jíst před počítačem a televizorem nás často nutí se přejídat, čímž přijmeme větší množství kalorií než bychom měli.
- Večeřte dříve
Výsledky společné studie univerzit Harvard, Murcia a Tufts poukazují na to, že dříve přiberete z toho kdy jíte a ne z toho co jíte. Je pravděpodobnější, že přiberete, pokud budete večeřet pozdě. Doporučujeme jíst dvě hodiny před spaním.
- Jezte ryby
Ryba má nejmenší obsah tuků ve srovnání s ostatními bílkovinnými potravinami, nejvíce se doporučuje na večer. Můžete sáhnout i po konzervovaných rybách ve vlastní šťávě, například tuňák nebo slávky.
- Nejlepší kuchařské techniky na přípravu večeře
Nedoporučujeme smažit večer. Nejvhodnější způsob tepelné úpravy je takový, který nevyžaduje mnoho tuků: například gril, trouba nebo mikrovlnka. Také jsou dobrá i vařená jídla, například pyré nebo dušená zelenina.
- Připravte brambory v mikrovlnce
Namísto hranolků můžete zkusit brambory připravené v mikrovlnce. Omyjte brambor i se slupkou, párkrát propíchejte a dejte na deset minut do mikrovlnky.
- Pečte v alobalu
Pro rychlou a zdravou večeři doporučujeme připravovat jídlo v alobalu. Zeleninu nakrájejte nadrobno, přidejte lžíci oleje, rybu a vše zabalte do alobalu. Pečte 10 minut v troubě na 200 ° C.
- Nezapomeňte na vodu
Fakultní nemocnice Charité v Berlíně zveřejnila výzkum, který potvrzuje, že příjem vody podporuje hubnutí.
Věříme, že Vám tyto tipy pomohou.