Nahoru

7 důvodů, proč jíst více ryb

7 důvodů, proč jíst více ryb

Ryby jsou velmi zdravou potravinou: jsou bohaté na bílkoviny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, mají málo kalorií a jsou velmi lehce stravitelné.

  1. Pečují o zdraví vašeho srdce

Díky obsahu omega-3 mastných kyselin jsou ideální pro správné fungování srdce a cév. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a hladinu triglyceridů, brání srdeční arytmii, a dokonce snižují krevní tlak. Největší množství těchto polynenasycených mastných kyselin obsahují tuňák, sleď, losos, makrela a pstruh.

  1. Pomáhají při udržování hmotnosti

Ryby jsou ideálním jídlem pro jejich nízký obsah kalorií. Jsou lepší volbou než červené maso, především pokud se snažíte udržet hmotnost. Perfektně se kombinují se zeleninou nebo saláty.

  1. Snižují cholesterol

Díky vysokému obsahu omega 3 tuků mají pozitivní vliv na koncentraci cholesterolu v krvi.

  1. Poskytují vysoce kvalitní proteiny

Rybí bílkoviny mají vysokou biologickou hodnotu. To znamená, že podíl esenciálních aminokyselin (pokud jde o množství i poměr) je vysoký. Jsou zdravější alternativou než červené maso, které obsahuje nadbytek cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

  1. Jsou součástí středomořské stravy

Ryby jsou spolu s obilovinami, ovocem a zeleninou, luštěninami a olivovým olejem jedním z pilířů oblíbené středomořské stravy. Množství studií vědecky dokazuje a specifikuje zdravotní přínosy, které přináší středomořská strava. Tento typ pestré a vyvážené stravy pomáhá chránit tělo a organismus před mnoha nemocemi (kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, některé druhy rakoviny, problémy s plícemi) a navíc je součástí zdravého životního stylu. Proto se konzumace ryb doporučuje nejméně jednou až dvakrát týdně.

  1. Představují zdroj mikroživin a minerálů

Ryby jsou zdrojem vitamínů A, D, C a některých skupin B, dále jódu, selenu, fosforu, hořčíku, železa a vápníku. Navíc poskytují i ​​minerální soli, které jsou zdravé a velmi důležité pro růst.

  1. Lehce stravitelné

Díky nízkému obsahu kolagenu mají ryby mnohem kratší proces trávení než jiné druhy masa. Rybí maso navíc není příliš vláknité, díky čemuž je lehce stravitelné. Zatímco naše tělo potřebuje ke strávení jehněčího masa 3 až 4 hodiny, na strávení tresky je třeba pouze 30 minut nebo 45 minut na lososa.

Ryby jsou bezpochyby velmi doporučovanou potravinou pro zdravou a vyváženou stravu.