6 kuchařských technik: to nejlepší a nejhorší z nich

Jaké jsou nejlepší kuchařské techniky?
Při vaření je důležité nejen správný výběr potravin, ale i zdravý způsob jejich přípravy. Představujeme pozitiva a negativa 6 technik vaření.
- Grilování
Je velmi důležité, aby byl gril dobře rozpálený. To zajistí, aby se vnější část potravin zatáhla, čímž se sníží ztráta šťávy a případné vysušení potravin.
Pozitiva
- Při grilování se využívá malé, případně nulové množství tuku.
- Je ideální pro přípravu masa, ryb a zeleniny.
- Díky rychlému vaření, dochází jen k malé ztrátě živin.
Negativa
- Jídlo se musí dostatečně uvařit, aby nedošlo k toxickým infekcím, zejména u kuřete a výrobků z mletého masa.
- Vaření
Tato technika slouží k přípravě velkého množství jídel: polévky, rýže, dušené maso a těstoviny.
Pozitiva
- Jídlo je lehce stravitelné a má nízký obsah tuku.
- Tlakový hrnec umožňuje rychlejší a zdravější vaření jídla, protože při něm nedochází k velké ztrátě vitamínů.
Negativa
- Snižuje nutriční hodnotu potravin.
- Vaření v páře
Vaření v páře je jednou z nejzdravějších kulinářských technik, protože zachovává vlastnosti jídla (chuť, barvu a konzistenci). Při vaření v páře není nutné používat tuk. Je ideální pro přípravu zeleniny. Tento druh vaření lze také použít k vaření ryb, nahrazením vody vývarem, na bázi bílého vína a koření.
Pozitiva
- Ztráta výživných látek je menší než během vaření, při kterém živiny zůstávají ve vařící tekutině.
- Snižuje množství konzumované soli.
Negativa
- Jde o delší proces přípravy.
- Smažení
Olivový olej je nejvíce doporučovaným tukem na tento typ přípravy, protože dobře odolává vysokým teplotám (180/190 ° C) a vsakuje se do potravin méně než olej ze semen.
Pozitiva
- Pokud se jídlo smaží krátce v dostatečném množství oleje a při vysoké teplotě, uchová se veškerá jeho šťavnatost. Pomáhá zachovat více vitamínů a minerálů než jiné kuchařské techniky.
Negativa
- Pokud smažíte v přehnaném množství oleje, představuje tento způsob přípravy příjem většího množství tuku.
- Smažené jídlo absorbuje 5 % až 15 % své hmotnosti v oleji, čímž se zvýší i energetická hodnota jídla.
- Je důležité zabránit přepálení oleje, které může způsobit podráždění žaludku.
- Pečení
Je to jedna z nejpohodlnějších, zdravých a snadno stravitelných kuchařských technik.
Pozitiva
- Potraviny se pečou ve vlastní šťávě.
- Umožňuje rovnoměrné pečení větších kusů masa (jehně, kuře, celé ryby atd.).
Negativa
- Je důležité připravit každé jídlo při správné teplotě a čase.
- Je třeba zabránit spálení potravin na povrchu a zároveň aby zevnitř nezůstaly syrové.
- Restování
Ke snížení nadbytečného tuku je nejlepší smažit na nepřilnavých pánvích.
Pozitiva
- Je ideální pro přípravu zeleniny pro zachování většiny živin.
- Jde o jednoduchý způsob, jak připravit chutné jídlo.
Negativa
- Je třeba zabránit přepálení oleje, což může způsobit potíže s trávením.
Pamatujte, že při zdravém stravování jsou kuchařské techniky stejně důležité jako výběr samotného jídla. Vyzkoušejte si každou techniku a využijte z nich maximum.