fbpx
Nahoru

5 vlastností vitamínu C

Vitamín C má vysoký obsah antioxidantů
5 vlastností vitamínu C

Vitamin C (kyselina askorbová) je stopová živina potřebná pro růst a fungování organismu, zejména při obnovování tkání. Tělo jej samo neumí vyproduktovat, proto byste měli tento vitamín zahrnout do svého jídelníčku. Množství, které tělo nevstřebá, vyloučí v moči.

Vitamín C je rozpustný ve vodě a má vysoký obsah antioxidantů, díky čemuž tělo chrání před volnými radikály.

5 vlastností vitamínu C

  1. Podílí se na formování kůže, kostí a pojivových tkání (šlach, vazů, cév apod.)
  2. Podporuje imunitní systém ochranou buněk a stimulováním aktivity bílých krvinek v boji proti bakteriím a virům.
  3. Napomáhá tělu produkovat kolagen a tak podporuje hojení ran a tvorbu jizvové tkáně.
  4. Pomáhá tělu absorbovat železo z potravin.
  5. Pomáhá v boji proti volným radikálům v orgánech, např. v očích. Při jejich nahromadění v očích mohou způsobit šedý zákal nebo makulární degeneraci spojenou se stárnutím.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C

Ovoce: citrusy (pomelo, pomeranč, citron), kiwi, lesní plody (maliny, jahody, ostružiny, borůvky, brusinky), papája, ananas, žlutý meloun, guava a mango.

Zelenina: řeřicha, červená a zelená paprika, brokolice, květák, listová zelenina (listy vodnice, špenát, kapusta), pórek, okurka, zelené fazolky, rajčata.

Co byste měli vědět o vitaminu C

Tato stopová živina je velmi citlivá na teplo a světlo, proto nejlepším zdrojem vitamínu C je čerstvé ovoce a zelenina.

Potřebné množství závisí na věku, pohlaví a faktorech jako těhotenství nebo nemoc.

Nadměrná konzumace vitamínu C může způsobit nevolnost, průjem a žaludeční křeče.

Na základě vědeckých poznatků se vylučuje, že pití pomerančových šťáv nebo přijímání doplňků vitamínu C snižují riziko nachlazení.

Je potřeba vzít v úvahu, že doplňky vitamínu C mohou vstupovat do interakce s jinými léky (při léčbě rakoviny, jako chemoterapie a radioterapie). Proto byste užívání měli vždy konzultovat s lékařem.