10 tipů, jak neplýtvat jídlem
Jak se můžete vyhnout vyhazování jídla doma a při nakupování?
Přibližně třetina potravin celosvětové produkce se buď poškodí nebo nezužitkuje. Podle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) skončí v koši dohromady 1 300 milionů tun potravin.
Co si představit pod pojmem „plýtvat jídlem“?
Jednoduše vyhodit potraviny, které se neprodají nebo nezkonzumujeme v domácnostech, restauracích nebo kavárnách.
Proč je důležité neplýtvat jídlem?
- Protože to zároveň znamená mrhání pracovní silou, penězi, cennými zdroji (jako například semeny, vodou, krmivem a pod.), pracovníky výroby, dopravou a jídlem.
- Takové mrhání je nemorální ve světě, ve kterém podle nedávných údajů OSN, 821 milionů lidí hladoví (1 z 9) a kde více než 150 milionů dětí trpí zpomaleným růstem.
- Plýtvání potravinami navíc zvyšuje vypouštění skleníkových plynů a přispívá i ke klimatickým změnám.
Jak neplýtvat jídlem?
Sesbírali jsme několik rad jak na to od FAO:
Jak se vyhnout plýtvání jídla během nákupů?
- Kupujte jen to, co reálně potřebujete. Nejlepší je, pokud si týden dopředu naplánujete jídelníček. Napište seznam potravin, které potřebujete a snažte se ho dodržet. Takto se vyhnete nejen plýtvání a ušetříte, ale podpoříte i vyváženější způsob stravování.
- Vyhněte se akcím a výhodným nabídkám. Nenechte se svést nabídkou 3 za cenu 2, pokud reálně víte, že to nezkonzumujeme. Sleva totiž nakonec stejně skončí v odpadcích.
- Nenakupujte s prázdným žaludkem. Je dokázáno, že hladoví lidé nakupují více potravin, než co reálně dokáží zkonzumovat.
- Ověřte si datum spotřeby potravin. Než přidáte výrobek do nákupního košíku, zkontrolujte, jakou má trvanlivost. Vyhnete se koupi potraviny, jejíž trvanlivost brzy končí a nakonec ji budete muset vyhodit.
4.1. Spotřebujte do: označuje datum, do kdy bude potravina bezpečná ke konzumaci.
4.2. Minimální trvanlivost: Znamená, že kvalita dané potraviny je nejlepší do daného data, ale je bezpečná ke konzumaci i po daném datu.
4.3. Datum spotřeby: jde o orientační datum, který je užitečný při inventuře pro výrobce a obchodníky.
Jak se vyhnout plýtvání jídla v domácnosti?
Právě v domácnostech se nejvíce mrhá jídlem, ale můžete se tomu vyhnout následujícími tipy:
- Snažte se udržovat chladničku v dobrém stavu. Netýká se to jen potravin, ale i teploty. Ujistěte se, že potraviny se nacházejí v teplotě od 1-5 ° C, budou čerstvější a udrží se i jejich trvanlivost.
- Nakládejte malé porce jídla. Je důležité, abyste dobře zhodnotili každou porci při přípravě a servírování. Jídlo, které zůstane v hrnci se vždy může použít ještě jednou.
- Využijte každou část. Pokud máte například přezrálé ovoce, využijte ho na přípravu džemu nebo kompotu.
- Zužitkujte zbytky jídla. Zapojte představivost a využijte zbytky na přípravu jiného jídla na další den.
- První dovnitř, první ven. Použijte nejprve výroky, které jste kupovali jako první. Nejnovější potraviny umístěte dozadu a starší přesuňte dopředu.
- Darujte přebytek potravin. Pokud vám zbyde jídlo, podělte se. Za žádných okolností nevyhazujte! V současnosti existují aplikace jako Olio, které umožní podělit se o jídlo se sousedy.
Řiďte se těmito jednoduchými tipy a vyhněte se plýtvání tun jídla, které podle FAO skončí v odpadcích.