fbpx
Nahoru

10 tipů, jak neplýtvat jídlem

10 tipů, jak neplýtvat jídlem

Jak se můžete vyhnout vyhazování jídla doma a při nakupování?

Přibližně třetina potravin celosvětové produkce se buď poškodí nebo nezužitkuje. Podle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) skončí v koši dohromady 1 300 milionů tun potravin.

Co si představit pod pojmem „plýtvat jídlem“?

Jednoduše vyhodit potraviny, které se neprodají nebo nezkonzumujeme v domácnostech, restauracích nebo kavárnách.

Proč je důležité neplýtvat jídlem?

  • Protože to zároveň znamená mrhání pracovní silou, penězi, cennými zdroji (jako například semeny, vodou, krmivem a pod.), pracovníky výroby, dopravou a jídlem.
  • Takové mrhání je nemorální ve světě, ve kterém podle nedávných údajů OSN, 821 milionů lidí hladoví (1 z 9) a kde více než 150 milionů dětí trpí zpomaleným růstem.
  • Plýtvání potravinami navíc zvyšuje vypouštění skleníkových plynů a přispívá i ke klimatickým změnám.

 

Jak neplýtvat jídlem?

Sesbírali jsme několik rad jak na to od FAO:

Jak se vyhnout plýtvání jídla během nákupů?

  1. Kupujte jen to, co reálně potřebujete. Nejlepší je, pokud si týden dopředu naplánujete jídelníček. Napište seznam potravin, které potřebujete a snažte se ho dodržet. Takto se vyhnete nejen plýtvání a ušetříte, ale podpoříte i vyváženější způsob stravování.
  2. Vyhněte se akcím a výhodným nabídkám. Nenechte se svést nabídkou 3 za cenu 2, pokud reálně víte, že to nezkonzumujeme. Sleva totiž nakonec stejně skončí v odpadcích.
  3. Nenakupujte s prázdným žaludkem. Je dokázáno, že hladoví lidé nakupují více potravin, než co reálně dokáží zkonzumovat.
  4. Ověřte si datum spotřeby potravin. Než přidáte výrobek do nákupního košíku, zkontrolujte, jakou má trvanlivost. Vyhnete se koupi potraviny, jejíž trvanlivost brzy končí a nakonec ji budete muset vyhodit.

4.1. Spotřebujte do: označuje datum, do kdy bude potravina bezpečná ke konzumaci.

4.2. Minimální trvanlivost: Znamená, že kvalita dané potraviny je nejlepší do daného data, ale je bezpečná ke konzumaci i po daném datu.

4.3. Datum spotřeby: jde o orientační datum, který je užitečný při inventuře pro výrobce a obchodníky.

Jak se vyhnout plýtvání jídla v domácnosti?

Právě v domácnostech se nejvíce mrhá jídlem, ale můžete se tomu vyhnout následujícími tipy:

  1. Snažte se udržovat chladničku v dobrém stavu. Netýká se to jen potravin, ale i teploty. Ujistěte se, že potraviny se nacházejí v teplotě od 1-5 ° C, budou čerstvější a udrží se i jejich trvanlivost.
  2. Nakládejte malé porce jídla. Je důležité, abyste dobře zhodnotili každou porci při přípravě a servírování. Jídlo, které zůstane v hrnci se vždy může použít ještě jednou.
  3. Využijte každou část. Pokud máte například přezrálé ovoce, využijte ho na přípravu džemu nebo kompotu.
  4. Zužitkujte zbytky jídla. Zapojte představivost a využijte zbytky na přípravu jiného jídla na další den.
  5. První dovnitř, první ven. Použijte nejprve výroky, které jste kupovali jako první. Nejnovější potraviny umístěte dozadu a starší přesuňte dopředu.
  6. Darujte přebytek potravin. Pokud vám zbyde jídlo, podělte se. Za žádných okolností nevyhazujte! V současnosti existují aplikace jako Olio, které umožní podělit se o jídlo se sousedy.

Řiďte se těmito jednoduchými tipy a vyhněte se plýtvání tun jídla, které podle FAO skončí v odpadcích.