Zapečený lilek s tuňákem
Ingredience:
- 1 větší lilek
- 2 ks mozzarelly
- 1 hrst strouhaného sýru (typu eidam)
- 250 ml Passaty
- 1-2 konzervy tuňáka Calvo v extra panenském olivovém oleji
- 1 stroužek česneku
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Sušené oregano
- Čerstvé lístky bazalky na ozdobu
Postup
Tento recept pro vás připravila Naty, @chutodnaty.
Omyjeme lilek a nařízneme na plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Vyložíme jím sítko a posypeme solí. Necháme cca 30 minut odstát. Lilek zvlhne, pustí nahořklou vodu. Opláchneme pod tekoucí vodou a vysušíme papírovou utěrkou. Na grilovací pánvi zlehka ogrilujeme z obou stran. Chceme, aby získal zlatavé proužky, které vypadají velmi efektně a zároveň podtrhnou skvělou chuť. Necháme trochu vychladnout, zatím připravíme omáčku.
Na pánev protlačíme česnek, přidáme olej a až následně zapneme plamen. V momentě, kdy se začne česnek smažit, zalijeme passatou. Osolíme, opepříme a přidáme sušené oregano. Necháme chvíli probublat, aby se probudily chutě.
A teď už jen vrstvení:
Do zapékací nádoby dáme na dno trochu omáčky. Naskládáme první vrstvu lilku. Rozložíme vrstvu mozzarelly, tuňáka a posypeme strouhaným sýrem. Toto opakujeme, dokud nezaplníme nádobu.
Pečeme v rozehřáté troubě na 220’C 25 – 30 minut.
Ozdobíme čerstvou bazalkou a podáváme nejlépe s chlebem.
Chutná teplé i studené.
Dobrou chuť!