Tartaletky se sardinkami v olivovém oleji
Ingredience:
- 120 g Calvo sardinek v olivovém oleji (1 balení)
- 700 g vařených brambor
- 100 g předvařené červené řepy
- 100 g černých oliv bez pecky
- Čerstvá majoránka
- Extra panenský olivový olej
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce
- 25 g parmazánu
- 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
- Špetka soli
12středne náročný60 minut
Postup
- Mouku nasypte na vál a uprostřed vytvořte prostor na vejce, 15 ml oleje, rozmarýn, sůl a parmazán. Postupně vypracujte hladké těsto.
- Zabalte jej do plastové fólie a nechte odpočívat v chladničce alespoň 30 minut.
- Uvařené brambory nakrájejte na malé kostičky a vložte do velké mísy spolu s 2 PL extra panenského olivového oleje, špetkou soli, 150 ml vody a pár lístky majoránky. Směs rozmixujte ponorným mixérem.
- Ve druhé míse rozmixujte na hladkou kaši červenou řepu s několika lžícemi vody.
- Bramborovou směs rozdělte na dvě části – do jedné přidejte červenou řepu a promíchejte.
- Těsto z chladničky rozválejte a vykrojte z něj čtverce nebo kruhy o průměru 12-15 cm, pečte v troubě na 180°C po dobu 15-18 min.
- Zatímco tartaletky chladnou, bramborové krémy dejte do cukrářské špičky a naplňte jimi tartaletky – barvy střídejte v šachovnicovém vzoru.
- Navrch přidejte kousky sardinek v olivovém oleji, pár lístků majoránky a kousky oliv.