Slané kváskové koláčky s tuňákem
Ingredience:
- 150 g másla
- 160 g vody
- 370 g pšeničné chlebové mouky
- 70 g kvásku
- 400 g máslové dýně
- 1-2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř
- Mletá červená paprika
- 1 konzerva Calvo tuňáka v olivovém oleji
- 2 bílé cibule
- 30 g octa
- 40 g cukru
- 1 vejce



Postup

Tento recept pro vás připravila Nelka, @nelkafood.
Tyto slané kváskové koláčky s Calvo tuňákem v olivovém oleji se hodí na každé posezení s přáteli.
Nejprve si připravíme těsto, doporučujeme připravit jej v předvečer pečení koláčků, kvásek bude mít tak více času „pracovat“. V hlubokém hrnci na středním ohni přivedeme k varu vodu se solí a máslem. Až zavře, odstavíme ji z ohně a přimícháme mouku. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne těsto. Těsto vyjmeme na pracovní desku a pomocí rukou propracujeme. Až těsto úplně vychladne, přimícháme kvásek, důkladně promícháme a vložíme do chladničky. Ráno, půl hodiny před pečením jej vyjmeme a necháme na chvíli zteplat, aby se dalo vyválet.
Mezitím si připravíme nádivku. Máslovou dýni oloupeme a nakrájíme na centimetrové kousky. Vložíme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme bylinkami podle chuti. Vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme přibližně 20-30 minut. Cibuli očistíme, nakrájíme na proužky a opečeme na pánvi na oleji 20-30 minut, dokud cibule nezkaramelizuje. Až cibule změkne, přidáme cukr a ocet. Pořádně promícháme, aby se chutě propojily a přidáme červenou papriku. Promícháme a odstavíme. K cibuli přimícháme tuňáka a rozmačkanou dýni. Promícháme, aby se celá nádivka pěkně propojila.
Těsto na jemně pomoučené desce rozválíme na tenko. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojíme koláčky. Spodní část potřeme rozšlehaným vejcem a do středu každého koláčku vložíme kávovou lžičku nádivky. Kolečko těsta, kterým přikryjeme nádivku, pomocí ostrého nože uprostřed nařízneme do kříže. Okraje pořádně přitlačíme a koláčky ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Koláčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středu trouby přibližně 15-20 minut. Musí pěkně zhnědnout. Necháme je vychladnout a podáváme. Dobrou chuť.



