Rýžové věžičky s tuňákem
Ingredience:
- 2 konzervy Calvo tuňáka v olivovém oleji
- 100 g bílé krátkozrnné rýže
- 1 velké zralé mango
- 1/2 salátové okurky
- 1 citrón
- 100 g majonézy light
- 1,5 čajové lžičky chilli omáčky Sriracha nebo jiné pikantní omáčky
- 5 čajových lžiček sojové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- Sůl
- Koření
- Opražená sezamová semínka
- Rýžový ocet
- Kokosový olej
Postup
Rýžová vrstva
Bílou rýži uvařte podle instrukcí na obalu a osolte. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte 2 lžíce rýžového octa, důkladně promíchejte.
Mangová vrstva
Zatímco vaříte rýži, připravte si mangový salát. Promíchejte najemno nakrájené mango, okurku a cibuli s 1 lžící citronové šťávy.
Avokádová vrstva
V druhé misce rozmačkejte avokádo se solí, pepřem a citronovou šťávou.
Tuňáková vrstva
Tuňáka sceďte a smíchejte s 50 g majonézy light a zbylou citronovou šťávou.
Vyberte si 4 stejné nebo podobné hrnky s rovnými hranami a jemně je zevnitř potřete kokosovým olejem. Do každého hrnku přidejte přibližně ¼ z mangového salátu, přitlačte na spodek, přidejte avokádovou vrstvu a opět zatlačte lžičkou směs na spodek. Na tuto vrstvu uložte tuňáka s majonézou, potom rýži a lžící vše upěchujte v hrnku. Hrnky nechte 30 minut v ledničce, budou se tak lépe vyklápět. Tenkým nožem jemně oddělte vrstvu rýže od okraje hrnku. Na hrnek položte talíř a otočte ho spolu s hrnkem. Omáčku na rýžové věžičky připravíte smícháním zbylé majonézy (50 g) s chilli omáčkou Sriracha. Pokud je směs příliš hustá, můžete ji zředit citrónovou šťávou. Věžičky polijte omáčkou, posypte sezamovým semínkem a podávejte.