Nahoru

Rýžové věžičky s tuňákem

Ingredience:

  • 2 konzervy Calvo tuňáka v olivovém oleji
  • 100 g bílé krátkozrnné rýže
  • 1 velké zralé mango
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 citrón
  • 100 g majonézy light
  • 1,5 čajové lžičky chilli omáčky Sriracha nebo jiné pikantní omáčky
  • 5 čajových lžiček sojové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • Sůl
  • Koření
  • Opražená sezamová semínka
  • Rýžový ocet
  • Kokosový olej
Počet osob4Náročnoststředne náročnýČas přípravy1 hodina

PostupPostup

Rýžové věžičky s tuňákem
 

Rýžová vrstva
Bílou rýži uvařte podle instrukcí na obalu a osolte. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte 2 lžíce rýžového octa, důkladně promíchejte.

Mangová vrstva
Zatímco vaříte rýži, připravte si mangový salát. Promíchejte najemno nakrájené mango, okurku a cibuli s 1 lžící citronové šťávy.

Avokádová vrstva
V druhé misce rozmačkejte avokádo se solí, pepřem a citronovou šťávou.

Tuňáková vrstva
Tuňáka sceďte a smíchejte s 50 g majonézy light a zbylou citronovou šťávou.

Vyberte si 4 stejné nebo podobné hrnky s rovnými hranami a jemně je zevnitř potřete kokosovým olejem. Do každého hrnku přidejte přibližně ¼ z mangového salátu, přitlačte na spodek, přidejte avokádovou vrstvu a opět zatlačte lžičkou směs na spodek. Na tuto vrstvu uložte tuňáka s majonézou, potom rýži a lžící vše upěchujte v hrnku. Hrnky nechte 30 minut v ledničce, budou se tak lépe vyklápět. Tenkým nožem jemně oddělte vrstvu rýže od okraje hrnku. Na hrnek položte talíř a otočte ho spolu s hrnkem. Omáčku na rýžové věžičky připravíte smícháním zbylé majonézy (50 g) s chilli omáčkou Sriracha. Pokud je směs příliš hustá, můžete ji zředit citrónovou šťávou. Věžičky polijte omáčkou, posypte sezamovým semínkem a podávejte.

Pozadí receptu Calvo Pozadí receptu Calvo
Pozadí receptu Calvo Pozadí receptu Calvo