Ruská mimosa
Ingredience:
- 6 vajíček
- 3 velké brambory
- 3 velké mrkve
- 1/2 bíle cibule
- 2 konzervy Calvo sardinek ve slunečnicovém oleji
- 60 g másla (tvrdé z ledničky)
- 130 g majonézy
- 100 g nastrouhaného sýra Cheddar
- čerstvý kopr na ozdobení
- sůl a pepř
Postup
Mimosa je v Rusku sváteční jídlo, ve kterém dominují ingredience jako sýr, vajíčka, konzervovaná ryba. Název mimosa má po jarním květu, jehož vzhled připomíná.
Brambory a mrkev oloupejte a uvařte do měkka, přibližně 20 minut, nastrouhejte je do misek. Brambory smíchejte s 20 g majonézy, přidejte sůl a pepř podle chuti. Vajíčka uvařte natvrdo. Zatím co se vajíčka vaří, nakrájejte najemno cibuli. Sýr a máslo nastrouhejte. Když se vajíčka dovaří, oloupejte je a bílek i žloutek zvlášť nastrouhejte. Sardinky sceďte, vidličkou je rozmačkejte a smíchejte s 20 g majonézy. V zapékací misce nebo ve formě na dort začněte pokládat vrstvy. Na spodek položte vrstvu brambor s majonézou. Přidejte sardinkovou vrstvu a na ni dejte najemno nakrájenou cibuli. Vrch potřete tenkou vrstvou majonézy, aby mimosa dobře držela tvar. Přidejte nastrouhaný sýr a máslo, pak nastrouhanou mrkev a opět potřete majonézou. Dále přidejte nastrouhané bílky a překryjte poslední vrstvou majonézy. Na vrch uložte nastrouhané žloutky a posypte najemno nakrájeným koprem.
Nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.