Nahoru

Ruská mimosa

Ingredience:

  • 6 vajíček
  • 3 velké brambory
  • 3 velké mrkve
  • 1/2 bíle cibule
  • 2 konzervy Calvo sardinek ve slunečnicovém oleji
  • 60 g másla (tvrdé z ledničky)
  • 130 g majonézy
  • 100 g nastrouhaného sýra Cheddar
  • čerstvý kopr na ozdobení
  • sůl a pepř
Počet osob6Náročnoststředne náročnýČas přípravy3 hodiny

PostupPostup

Ruská mimosa
 

Mimosa je v Rusku sváteční jídlo, ve kterém dominují ingredience jako sýr, vajíčka, konzervovaná ryba. Název mimosa má po jarním květu, jehož vzhled připomíná.

Brambory a mrkev oloupejte a uvařte do měkka, přibližně 20 minut, nastrouhejte je do misek. Brambory smíchejte s 20 g majonézy, přidejte sůl a pepř podle chuti. Vajíčka uvařte natvrdo. Zatím co se vajíčka vaří, nakrájejte najemno cibuli. Sýr a máslo nastrouhejte. Když se vajíčka dovaří, oloupejte je a bílek i žloutek zvlášť nastrouhejte. Sardinky sceďte, vidličkou je rozmačkejte a smíchejte s 20 g majonézy. V zapékací misce nebo ve formě na dort začněte pokládat vrstvy. Na spodek položte vrstvu brambor s majonézou. Přidejte sardinkovou vrstvu a na ni dejte najemno nakrájenou cibuli. Vrch potřete tenkou vrstvou majonézy, aby mimosa dobře držela tvar. Přidejte nastrouhaný sýr a máslo, pak nastrouhanou mrkev a opět potřete majonézou. Dále přidejte nastrouhané bílky a překryjte poslední vrstvou majonézy. Na vrch uložte nastrouhané žloutky a posypte najemno nakrájeným koprem.

Nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.

Pozadí receptu Calvo Pozadí receptu Calvo
Pozadí receptu Calvo Pozadí receptu Calvo