Poké miska s tuňákem
Ingredience:
- 2 konzervy Calvo tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 PL sezamového oleje
- 1 střední avokádo
- 200 g sushi rýže
- 30 g cukru
- 1 malá červená cibule
- Wakame salát
- 150 g edamame (mražených nebo konzervovaných)
- 1 ČL hořčice
- ½ okurky
- Sůl a pepř
- Sójová omáčka
- Sezam
- 4 cherry rajčátka
- 150 ml vinného octa
- 1 mrkev
Postup
Příprava sushi rýže:
Sushi rýži důkladně propláchněte studenou vodou, dokud nebude voda čirá.
Dejte ji do hrnce a zalijte vodou v poměru 1:1.5 (na 200 g rýže použijte 300 ml vody).
Přiveďte rýži k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni 10-12 minut, dokud se voda neabsorbuje. Odstavte a nechte ji 10 minut odpočívat pod pokličkou.
V misce smíchejte vinný ocet a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Tento nálev vlijte do teplé rýže a jemně promíchejte. Nechte rýži vychladnout na pokojovou teplotu.
Příprava zeleniny a ostatních ingrediencí:
Edamame krátce povařte v osolené vodě (asi 3-4 minuty), poté jej sceďte a nechte vychladnout.
Avokádo rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku a nakrájejte ho na tenké plátky.
Okurku omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cherry rajčata omyjte a rozkrojte na polovinu. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké proužky nebo nastrouhejte.
Příprava tuňáka:
Konzervy tuňáka sceďte a tuňáka dejte do misky.
Přidejte sezamový olej, hořčici, sůl, pepř a sójovou omáčku podle chuti. Dobře promíchejte.
Sestavení poke bowl:
Na spodek misky dejte vychladlou sushi rýži.
Na rýži naaranžujte avokádo, okurku, červenou cibuli, wakame salát, edamame, cherry rajčátka a mrkev.
Na vrch přidejte připraveného tuňáka.
Posypte sezamem.
Pokapejte sójovou omáčkou podle chuti.
Dobrou chuť!