Moussaka s tuňákem
Ingredience:
- 400 g Calvo tuňáka v rajčatové omáčce
- 2 lilky
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule nakrájená na kostky
- 1 mrkev nakrájená na kostky
- 2 rajčata nakrájená na kostičky
- ½ sklenice bílého vína
- extra panenský olivový olej
- 1 lžička cukru
- oregano
- tymián
- pepř
- sůl
- 150 g strouhaného sýra na posypání
- Bešamelová omáčka:
- 60 g másla
- 60 g mouky
- 500 ml mléka
- muškátový oříšek a sůl
Postup
Klasický řecký recept ze Středomoří, který nejvíce charakterizuje Řecko. Jídlo, které připomíná italské lasagne, ale připravuje se s plátky lilku.
Recept si trochu upravíme a patentujeme ? Namísto jehněčího masa použijeme tuňáka, lilek nebudeme smažit (jak je to typické v Řecku), ale ho připravíme na grilu. Připravíme zdravější verzi Moussaky ?
Lilek omyjte a nakrájejte na tenké dlouhé plátky. Osolte a nechte 30 minut odstát, aby se ztratila hořkost. Opláchněte a osušte. Dejte na gril nebo pánev a opečte dozlatova.
Na pánvi osmažte česnek a cibuli, přidejte mrkev a smažte. Později přidejte rajčata. Když bude sofrito téměř hotové, podlijte bílým vínem, snižte plamen a nechte odpařit alkohol. Přidejte oregano, tymián, cukr, sůl a pepř. Vařte 10 minut a odstavte z plamene. Do omáčky přidejte tuňáka a dobře promíchejte.
Bešamelová omáčka:
Na ohni nebo v mikrovlnné troubě zahřejte mléko, aby bylo téměř vřelé. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a zamíchejte. Jakmile bude mouka jemně zlatavá, přidejte teplé mléko a míchejte. Za stálého míchání přidejte muškátový oříšek a sůl. Vařte 10 minut na středním plameni.
Finální příprava:
Do skleněné mísy vhodné do trouby položte plátky lilku. Přidejte polovinu rajčatové omáčky s tuňákem. Zakryjte druhou vrstvou lilku a přidejte druhou část omáčky. Položte lilek a polijte bešamelovou omáčkou. Posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 15 – 20 minut.