Máslové koláčky s tuňákem
Ingredience:
- 350 g másla
- 375 g pšeničné hladké mouky
- 150 g čedaru
- 7-10 g soli
- Pepř
- Bylinky (tymián, rozmarýn ...)
- 100-120 g podmáslí
- 1 žloutek + kapka podmáslí
- 1 konzerva tuňáka Calvo ZERO
- 1 kávová lžička kypřícího prášku na pečení
Postup
Tento recept pro vás připravila Nelka, @nelkafood.
Vychutnejte si máslové koláčky na snídani. Jednoduše je rozkrojte a natřete například tuňákovou pomazánkou. K tomu si dejte pořádnou porci zeleniny!
Máslo mixujeme kuchyňským robotem, dokud nezíská bílou barvu. Bude to trvat přibližně 5-8 minut. Sýr nastrouháme najemno na struhadle a spolu s moukou a práškem do pečiva přidáme k máslu. Osolíme, opepříme, přidáme tuňáka a spolu s podmáslím připravíme těsto. Jen jemně jej promícháme tak, aby se všechny suroviny propojily. Těsto nemusí být propracované. Zakryjeme a vložíme do lednice, aby ztuhlo, přibližně na 30 minut až hodinu. Následně rozehřejeme troubu na 200 stupňů na horní a spodní ohřev. Těsto vyjmeme na jemně pomoučený vál a pomocí prstů nebo válečku jej vyválíme (rozmačkáme) na tloušťku asi 5 cm. Pomocí vykrajovátka vykrojíme jednotlivé koláčky, které poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Žloutek s kapkou podmáslí vyšleháme a koláčky jím pouze na povrchu potřeme. Dáváme pozor, aby vejce nesteklo na kraje, protože pak se koláčky nenafouknou. Vložíme do středu rozehřáté trouby a pečeme přibližně 25 až 30 minut. Nejlépe chutnají ještě teplé s lahodnou pomazánkou nebo jako doplněk krémové polévky. Dobrou chuť.