Krémové rajčatové těstoviny s tuňákem
Ingredience:
- 300 g kvalitních těstovin (např. tagliatelle)
- 650 + 100 g cherry rajčat
- 8 stroužků česneku
- Snítka čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje (lze použít olej z tuňáka)
- 100 ml smetany ke šlehání (popř. lze použít i ricottu)
- 3 konzervy tuňáka Calvo v olivovém oleji
- 100 g černých vypeckovaných oliv
- 1/4 červené cibule
- čerstvě mletý pepř
- Sůl
- Parmazán
Postup
Tento recept pro vás připravila Martina, mamachef.
Rajčata omyjte dejte na plech/pekáč, přidejte oloupanou a na malé kousky nakrájenou půlku červené cibule, oloupané stroužky česneku, tymián, osolte a zakápněte olivovým olejem.
Pečte v troubě předehřáté na na 180 – 190°C, dokud nejsou rajčata upečené do měkka a lehce do hnědavé barvy. Část upečených rajčat (za syrova 100 g) odložte stranou k finálnímu servírování. Zbytek pečených rajčat s cibulí a česnekem přesuňte do mixéru. Přidejte smetanu a rozmixujte dohladka.
Dále uvařte těstoviny dle návodu na obalu. (Nikdy nedávejte těstoviny do studené vody a vždy vodu dostatečně osolte! Také si hlídejte ať jsou uvařené „al dente“, tedy na skus. Po uvaření budete těstoviny ještě krátce prohřívat v omáčce, kde se ještě lehce dovaří.) Rozmixovanou rajčatovou omáčku přesuňte do širšího hrnce nebo vyšší pánve a začněte ohřívat. Přidejte tuňáka a promíchejte. Dochuťte solí, tymiánem a pepřem dle potřeby.
Uvařené těstoviny sceďte a přesuňte do hrnce/pánve s omáčkou. Půl minuty společně prohřejte. Poté vypněte plotnu a k těstovinám přidejte na kolečka nakrájené olivy a nadrobno nakrájenou cibuli. Hotové těstoviny podávejte s pečenými rajčátky, černými olivami, červenou cibulí, lístky tymiánu a strouhaným parmazánem.