Gnocchi na středomořský způsob
Ingredience:
- Gnocchi:
- 1 kg brambor
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 1 střední vejce
- Sůl podle chuti
- Pórkový krém:
- 300 g pórku
- Ančovičky v oleji
- 25 g kapary
- 1 stroužek česneku
- 2 větvičky tymiánu
- Extra panenský olivový olej
- Sůl podle chuti
- Smažené kapary:
- 25 g kapar
- 300 ml slunečnicového oleje
- Konfitovaná cherry rajčata:
- 260 g červených cherry rajčat
- 5 g sušeného tymiánu
- 1 stroužek česneku
- Kůra z ½ pomeranče
- Kůra z ½ citronu
- 10 g cukru
- Extra panenský olivový olej
- Sůl
- Sušené oregano
- Na ozdobení:
- 3 konzervy Calvo tuňáka v olivovém oleji
- Kůra z 1 citronu
- 100 g oliv bez pecky
Postup
Konfitovaná cherry rajčata
Rajčata omyjte a osušte. Překrojte na poloviny a odstraňte semínka.
Plech vystelte pečícím papírem, dejte na něj cherry rajčata řeznou stranou nahoru a posypte solí, cukrem, tymiánem a oreganem.
Přidejte česnek a nastrouhanou citrusovou kůru a pokapejte kapkou oleje.
Pečte v troubě předehřáté na 100° a nechte péct alespoň 3-4 hodiny, aby cherry rajčátka ztratila většinu vody. Nechte vychladnout.
Gnocchi
Brambory omyjte a nechte je vařit na mírném plameni 40 minut, dokud nejsou uvařené.
Sceďte je a nechte vychladnout, poté je oloupejte a rozmačkejte přes drtič na brambory.
Pracovní plochu posypte moukou a rozmačkané brambory na ní smíchejte s vejcem, solí a moukou, přičemž ji přidávejte postupně.
Když získáte měkkou a zpracovatelnou konzistenci, rozdělte těsto na menší části, na gnocchi. Můžete je také jemně ozdobit vidličkou.
Gnocchi ukládejte na čistou utěrku posypanou moukou a jednotlivě, aby se neslepily.
Pórkový krém
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte kapku oleje spolu s nasekaným česnekem, tymiánem a ančovičkami.
Přidejte také pórek nakrájený na tenké plátky a kapary. Rychle je opečte a poté vařte na mírném ohni 10 minut, přidejte kapku vody a pánev přikryjte poklicí.
Vše spolu rozmixujte na krém a přeceďte přes jemné sítko, aby byl krém hladký. Pokud je krém příliš hustý, přidejte vodu.
Smažené kapary
V hrnci zahřejte slunečnicový olej.
Když dosáhne 170 ° C, přidejte do něj kapary a nechte smažit dozlatova.
Vaření
Dejte vařit velké množství vody, osolte ji a poté v ní uvařte gnocchi přibližně jednu minutu, dokud nevyplavou na povrch.
Mezitím na pánvi s olejem zahřejte pórkový krém a poté do něj přidejte uvařené gnocchi. Přidejte scezeného tuňáka, citrónovou kůru a olivy. Chvíli povařte a podávejte spolu se smaženými kapary a konfitovanými rajčaty.