Galicijská empanada Xoubas
Ingredience:
- 3x konzerva Calvo sardinek v olivovém oleji
- 3 velké cibule nakrájené na proužky
- 1 pečená červená paprika nakrájená na proužky
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- sůl
- ~TĚSTO~
- 150 ml oleje a šťáva z upečené zeleniny
- 150 ml vody
- 25 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- 400 g mouky
- 40 g sádla
- 1 vajíčko
Postup
Cibuli nakrájejte na proužky a osmahněte na troše olivového oleje. Odstavte stranou, sceďte a nechte okapat. Šťávu si nechte stranou na těsto, přilijte extra panenský olivový olej, který chybí ke 150 ml na přípravu těsta. Červenou papriku osolte a upečte na troše olivového oleje. Po upečení oloupejte a nakrájejte na proužky. Sardinky sceďte a olej nechte stranou.
Příprava těsta: Troubu zahřejte na 180 °C. Z mouky, oleje, vody, droždí a soli zamíchejte těsto. Přidejte tuk a míchejte dále. Těsto rozdělte na 2 části. Obě části vyválejte na tenké obdelníkové pláty. Na plech dejte papír na pečení a prní plát těsta. Když je třeba, ořežte okraje. Naskládejte cibuli, sardinky a pečenou papriku. Přikryjte druhým plátem těsta. Prsty slepte okraje. Těsto propíchejte vidličkou a do středu udělejte malou dírku, aby odtud vycházela vlhkost při pečení. Na dekoraci použijte ořezané těsto. Potřete vajíčkem a troškou olivového oleje ze sardinek. Pečte dozlatova 40 – 45 minut při teplotě 180°C.