CAPONATA DI MELANZANE
Ingredience:
- 2 lilky
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 3 ks řapíkatého celeru
- 250 g Pasata di pomodoro nebo drcených rajčat
- 50 g kaparů
- 50 g zelených oliv bez pecky
- 50 g piniových oříšků
- extra panenský olivový olej
- 2 lžíce octa z bílého vína
- pepř a sůl
- 1 lžíce cukru
- 2 x 100 g Calvo tuňáka žlutoploutvého v extra panenském olivovém oleji
2 osobysnadné30 min
Postup
Lilky omyjte, oloupejte a nakrájejte na 2-3 cm kostky. Osolte a nechte odpočívat asi 30 minut, aby se z nich ztratila hořkost.
Na rozehřátou pánev přidejte trošku extra panenského olivového oleje, nakrájený česnek a cibuli. Smažte na mírném ohni. Přidejte celer nakrájený na 1 cm kostky. Později přidejte drcená rajčata a poduste. Přidejte olivy, kapary, cukr, ocet a sůl. Duste dalších 10 minut.
Lilek opláchněte a osušte kuchyňskou utěrkou. Smažte na olivovém oleji, dokud nebude měkký
a zlatavý. Sceďte, abyste odstranili přebytečný olej. Přidejte do omáčky a promíchejte.
Nakonec přidejte oříšky a nechte v chladničce odstát alespoň jeden den, aby se chutě dobře promíchaly.
Podávejte na topince (bruschetta) a s tuňákem.