Buddha miska s tuňákem
Ingredience:
- 2 konzervy tuňáka Calvo ZERO
- 25 g majonézy
- 1 vejce od slepic z volného chovu
- 1 jarní cibulka
- 25 g sezamových semínek
- 50 g strouhanky
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Olivový olej
- 100 g bulguru
- 100 g hummusu
- Cca 50 g červeného zelí
- 1 středně velká mrkev
- 6 cherry rajčat
- 50 g černých oliv
- Velká hrst polníčku, rukoly nebo baby špenátu
- Bylinky, mikrobylinky nebo klíčky dle chuti (např. brokolicové klíčky, klíčky červeného zelí, mikrobylinky - rukola, ředkev, bylinky - koriandr, petrželka)
- 2 lžíce mixu semínek (např. lněné semínko, sezamové semínko, slunečnice, apod.)
Postup
Tento recept pro vás připravila Martina, @mamachef.
Postup na placky
Tuňáka nechte okapat a dejte do střední mísy. Přidejte majonézu, rozšlehané vejce, najemno nasekanou jarní cibulku, sezamová semínka, strouhanku, mletou kurkumu, čerstvě mletý pepř a asi 1/3 lžičky soli. Vše důkladně propracujte. Z tuňákové směsi vytvarujte 8 koulí, které lehce rozmáčkněte do tvaru placky. Opékejte na trošce rozpáleného tuku dozlatova z obou stran – při střední teplotě.
Postup na buddha misku
Bulgur uvařte dle návodu na obale. Zelí omyjte a nakrájejte na proužky. Mrkev oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké proužky nebo kolečka. Část mrkve můžete nechat syrovou, část opéct na trošce tuku se špetkou soli. Rajčata omyjte a rozkrojte na půlky. Olivy nechejte vcelku. Zelené listy a bylinky opláchněte a osušte. Semínka opražte na suché pánvi dozlatova.
Postup na zálivku
Olivový olej smíchejte společně s arašídovým máslem tak, aby vznikla jednotná emulze. Dochuťte špetkou soli.
Dokončení
Doprostřed vysokého talíře nebo široké misky dejte porci bulguru. Na jednu stranu talíře rozprostřete cizrnový hummus a dále kolem bulguru postupně pokládejte zeleninu – zelí, mrkev, rajčata, zelené listy (polníček, apod.), olivy a 3 – 4 tuňákové placky. Talíř dozdobte bylinkami, klíčky či mikrobylinkami a posypte praženými semínky. Nakonec zakápněte arašídovým dresinkem a lehce posypte solí.