Ajoblanco
Ingredience:
- 175 g Calvo filetů z tuňáka v olivovém oleji
- hrozny
- 200 g loupaných mandlí
- 1 stroužek česneku
- 100 g chleba bez kůrky (nejlépe z předešlého dne)
- 500 ml studené vody
- 20 ml vinného octa
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- sůl
4 osobySnadné45 min
Postup
Studená polévka, která je velmi populární ve španělském regionu Andalusie. Podává se s hrozny, kousky melounu nebo jablkem. V moderní kuchyni se podává i s kousky tuňáka.
Oloupejte česnek a odstraňte tvrdé konce. Do misky nadrobte chléb a zalijte studenou vodou.
Do mixéru dejte česnek, mandle, chléb s vodou, ocet a sůl. Rozmixujte do jemné textury. Přidejte olivový olej a rozmixujte do krému. Pokud je třeba, osolte.
Nechte odstát v ledničce 2 hodiny. Rozdělte do misek a přidejte kousky tuňáka, hrozny a polijte extra panenským olivovým olejem.