Objevte výhody zařazení semínek, luštěnin a obilovin do vašeho jídelníčku

Pravidelná konzumace luštěnin, obilovin a semínek přispěje k přísunu potřebných živin a zároveň je to jednoduchý způsob, jak si zpestřit jídelníček na každý den. Po přečtení tohoto článku jim zaručeně dáte šanci.
Když mluvíme o bílkovinách, musíme mít na paměti, že je důležité dbát na to, aby byly vysoce kvalitní. Bílkoviny živočišného původu mají vyšší biologickou hodnotu než ty rostlinného původu, ale pokud správně zkombinujeme různé rostlinné potraviny, můžeme dosáhnout rovnocenných benefitů. Například kombinace obilovin a luštěnin je ideální, můžete tak získat všechny potřebné aminokyseliny.
Pokud preferujete zdroje bílkovin živočišného původu, vyzkoušejte kombinaci rostlinných zdrojů se živočišnými, například hummus s tuňákem.
Podívejme se spolu na vlastnosti těchto potravin
Semínka
Semínka dokážou poskytnout mastné kyseliny, bílkoviny, železo, fosfor… Například Chia semínka obsahují více omega-3 mastných kyselin na 100 g než losos, a to nezmiňujeme všechny minerály a antioxidanty, které jejich konzumací získáme. Dýňová semínka obsahují bílkoviny, hořčík, železo, zinek a fosfor. Slunečnicová semínka jsou výbornou přísadou do salátů a mimo jiné poskytují také vitamíny E, B6 a B1.
Obiloviny
Obiloviny mohou vašemu tělu zdravým způsobem poskytnout železo, vápník, vlákninu a bílkoviny. Nejznámější je pšenice, ale existuje dlouhý seznam obilovin: quinoa pro teplou nebo studenou kuchyni, celozrnný kuskus nabízí více nutričních výhod než bílý a chuť je téměř identická, oves na pečení a pro celiaky je nejlepší volbou pohanka či rýže.
Luštěniny
Jakákoli luštěnina přidá do vašich receptů vlákninu, bílkoviny, hořčík a draslík. Vyžadují více času, protože většina z nich potřebuje před vařením čas k namočení. Čočka, cizrna nebo fazole jsou dokonalým základem každého receptu. Můžete například vyzkoušet náš chutný recept na bílé fazole s tuňákem a zeleninou.
Nyní si můžete vychutnat nekonečné množství chutných kombinací s těmi nejlepšími ingrediencemi. Dobrou chuť!