Jak se stravovat vyváženě?
Tady je několik tipů a triků na pestřejší stravu.
Abychom se stravovali správně, musíme zohlednit nejen potraviny, které jíme, ale také jejich množství a stádium života, ve kterém se nacházíme, protože naše tělo nemá v dětství takové výživové potřeby jako v dospělosti, resp. ve stáří.
Zdravotní problémy mohou pocházet jak z nadbytku jídla, tak z nedostatku těch potravin, které nám dodávají základní živiny.
Z tohoto důvodu je pestrá strava klíčem k tomu, abyste se vyhnuli nemocem, a ačkoli se může zdát obtížné dosáhnout toho s rychlým životním tempem, které vedeme, s trochou organizace a triků vám to půjde snáz.
Co to znamená mít zdravou a pestrou stravu?
Pestrá strava je taková, která obsahuje dostatečné množství a rozmanitost živin potřebných k tomu, aby bylo naše tělo zdravé.
Zdá se to být jednoduché, že? V podstatě také je. Jen je třeba mít na paměti, že tělo dospělého člověka potřebuje denně alespoň 2 porce zeleniny, 2 až 3 porce ovoce a 2 až 3 potraviny bohaté na bílkoviny.
Výhody pestré stravy
Hlavním benefitem pestré stravy je, že předchází nemocem, ale zároveň zlepšuje fungování našeho těla.
Pokud k pestré stravě přidáte každodenní pohyb a vyloučíte z ní potraviny s přebytečným cukrem či tukem, vaše tělo bude silnější a zdravější. Tato fyzická pohoda prospěje také vaší mysli a zlepší vaši náladu.
Tipy na pestrou stravu
Přesný návod na pestrou stravu neexistuje, ale zde je několik nápadů, jak svůj jídelníček výrazně zlepšit:
- Snídaně: Nejdůležitější jídlo dne. Obměňujte je, kombinujte textury a teplotu pokrmů… Buďte inovativní, abyste neupadli do monotónnosti.
- Nezapomeňte do snídaně zařadit celozrnné obiloviny, mléčné výrobky, ovoce a dávku bílkovin.
- Svačiny: tato jídla jsou důležitá, abyste nabrali sílu během dne a nezůstali úplně hladoví na oběd nebo večeři. Základem je zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na živiny a umírnit konzumaci vysoce kalorických nebo tučných jídel. Dobrou alternativou mohou být sendviče. Inspirujte se našimi tipy na sendviče a přidejte také porci ovoce či mléčného výrobku.
- Obědy a večeře: domácí vaření jídel může být může být náročnější, a proto někdy jíme i venku, myslete ale na to, že doma můžete zahrnout do pokrmů saláty, zeleninu, konzervované ryby (tuňák, sardinky atd…), polévku, rýži, těstoviny… Možností je mnoho a hotové syté jídlo můžete mít připraveno i do 15 minut. Večeře by měly být lehčí, abyste se před spaním vyhnuli trávení těžkých jídel. Můžete zvolit například vývar, saláty, ryby nebo jogurt s ovocem.
Jak vidíte, zdravé stravovací návyky lze nabýt snadno. Naučte se zdravě stravovat a uvidíte, jak to zlepší vaši fyzickou i psychickou pohodu.